Rośnie liczba suplementów diety

Rośnie liczba suplementów diety

Weganie czy nie – 28 procent Europejczyków nie chce ryzykować osłabienia układu odpornościowego z powodu niedoboru składników odżywczych, dlatego regularnie przyjmuje suplementy diety. Witaminy i inne substancje są szczególnie popularne w Polsce, gdzie 4 na 10 osób stosuje takie suplementy. Niemcy z 27 procentami odpowiadają średniej europejskiej. Sprawdź: Przychodnia Nowy Fordon Bydgoszcz

Jak jeść zdrowo?

Banany są bogate w potas i magnez oraz są dobrym źródłem energii, ponieważ zawierają dużo węglowodanów. Dlatego są popularną przekąską, szczególnie dla sportowców.

Marchew jest popularna nie tylko wśród zajęcy. W Niemczech średnio spożywa się 6,5 kg na osobę na rok. Średniej wielkości marchewka pokrywa w przybliżeniu dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Stąd stwierdzenie, że marchewka jest dobra dla oczu – brak witaminy A może prowadzić do ślepoty nocnej.

Średnio każdy Niemiec zjada około 22 kilogramów pomidorów rocznie. Popularny czerwony owoc składa się w 95% z wody. To sprawia, że ​​jest mało kaloryczny, a także zawiera wiele witamin i minerałów, takich jak witamina C, wapń i magnez.

Pomarańcze i cytryny to najlepsze źródła witaminy C? Nie prawda! Papryka jest zwycięzcą. Jednak zawartość witaminy C zależy od koloru i przygotowania. Przy około 140 miligramach na 100 gramów surowa czerwona papryka zawiera nieco mniej najważniejszych składników odżywczych niż zielone, gotowane owoce.

Jabłko to jeden z najpopularniejszych owoców. Zawiera wiele witamin, z których większość znajduje się w skórze lub bezpośrednio pod nią. Regularne spożywanie może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, a nawet raka. Jedno jabłko dziennie utrzyma Cię z dala od lekarza!